‘Er zijn’ is in de laatste fase vaak voldoende

Janette Schellingerhout | 16-04-2016

http://schiedam24.nl/nieuws/gezond/-er-zijn–is-in-de-laatste-fase-vaak-voldoende


De vrijwilliggers van VPTZ in het Waterweggebied

SCHIEDAM – Leve de laatste fase! Zeventien veelal Schiedamse kunstenaars onderzochten de laatste fase, van het leven. Een klus die bij uitstek aan kunstenaars valt toe te vertrouwen, juist omdat de meeste mensen zich hier liever niet mee bezighouden. Is er sprake van een taboe? De stichting Kunst Werkt gaat dat taboe niet uit de weg.
En ook de stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg doet dat niet. Schiedam24 zocht naar aanleiding van ‘leve de laatste fase’ contact, om de betekenis van de laatste levensfase in Schiedam en omstreken te verkennen. 

In de regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis is de stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) er om mensen die thuis willen sterven en hun naasten te ondersteunen. Die ondersteuning is aanvullend op eventuele thuiszorg en verpleegkundige zorg. Waar die ondersteuning uit bestaat, hangt af van de wensen en behoeften van de cliënt en de mantelzorger.

Vrijwilligers van de VPTZ geven naar behoefte emotionele steun, aandacht en nabijheid. Zij zorgen voor een boterham, een kopje thee of bekijken met de cliënt een foto-album. Als de cliënt graag een spelletje Rummikub wil doen of alleen maar zijn of haar verhaal kwijt wil – de vrijwilliger is er zowel voor de cliënt als voor de mantelzorger. Die kan in de tijd dat de vrijwilliger van de VPTZ er is, iets voor zichzelf doen en even op adem komen.

Carla en Marguerite draaien al flink wat jaren mee bij de VPTZ. “Veel mensen denken dat het ondersteunen van stervenden in de thuissituatie zwaar is, maar het is vooral dankbaar werk”, aldus Carla. “Het mooie is dat je, door er gewoon te zijn, veel kunt betekenen voor de cliënt en de mantelzorger”. Die zeggen dan ook vaak na een tijdje: hadden we de VPTZ maar eerder ingeschakeld.

Het ondersteunen van de cliënt en de mantelzorger in de thuissituatie is niet alleen dankbaar, maar ook heel leerzaam en afwisselend. Marguerite: “Geen cliënt en geen thuissituatie is hetzelfde. Je komt bij hele verschillende mensen en het is heel bijzonder dat mensen hun huis en soms ook hun hart openstellen voor iemand die in eerste instantie een vreemde is.” Op de vraag wie geschikt is voor dit vrijwilligerswerk, antwoordt Marguerite dat het belangrijkste is dat je de cliënt en de mantelzorger centraal stelt. “Het gaat niet om mij”, zo benadrukt zij. Vrijwilligers volgen eerst een cursus van de VPTZ, voordat ze worden ingezet.

Het inroepen van ondersteuning door de zorgorganisatie is eenvoudig: een telefoontje en een intakegesprek en het kan zo geregeld zijn. Er hoeven geen ingewikkelde formulieren ingevuld te worden, er zijn geen kosten aan verbonden en vrijwilligers zijn vaak al binnen een paar dagen een of meer dagdelen per week beschikbaar.

Het project ‘leve de laatste fase’ start officieel morgen, om vier uur in Ruimte in Beweging, Boterstraat 81. Tot 16 mei zijn daar films, foto’s, tekeningen en teksten van kunstenaars te zien, van vrijdag tot en met zondag van een tot vijf. Op zondag 8 mei zijn er vanaf vier uur ’s middags performances, interviews en gesprekken over de laatste fase.

Met werk van: Marita Beukers, Ron Blom, Sergio Cruz, Jack de Deugd, Wouter Julien van den Haak, Willem van Hest, Inge Hoefnagel, Hans van den Hooven, Yvon Koopman, Judith Makkenze, Astrid Meijer, Alejandra Nettel, Robin Nórtee, Annemarie van Ulden, Karin de Visser, Jan Wagner en Sasha Zuidam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *