Poppenkast zorgt voor thuisgevoel

Bij Ruimte in Beweging is vanaf zondag de tentoonstelling’ Leve de laatste fase’ te zien waarin kunstenaars van Stichting KunstWerkt een beeld geven van ouderdom en de laatste fase van het leven. Yvon Koopman fotografeerde de spulletjes die mensen meenemen als ze naar een verzorgingstehuis gaan. Zoals het manshoge poppenhuis dat mevrouw Fontijne (90) meesleepte toen ze naar Huize Frankeland ging

Nieuwe Stadsblad week15_3b.jpg

Door Frank Willemse
SCHIEDAM – De poppenkast staat levensgroot in de woonkamer van haar aanleunwoning. ‘‘Je moet er met je tengels afblijven, hoor’’, zegt de maakster er bij voorbaat bij. Het poppenhuis, zo groot als een boekenkast, is niet om mee te spelen maar alleen om naar te kijken, verklaart zij. Mevrouw Trudie Fontijne – Bredemeijer is 90 jaar en woont al jaren in verzorgingshuis Frankeland met haar (vier) poppenhuizen. Hoe lang ze er al woont, weet ze even niet meer zo precies. Ze heeft een ontstoken been en woont nu tijdelijk op de revalidatieafdeling.
De levensgrote foto van haar poppenhuis, samen met andere interieurs van verzorgingshuizen, staat tentoon in een expositie van de stichting KunstWerkt. Daar geven een tiental kunstenaars met beelden, woorden en objecten hun kijk op wat ouderdom teweeg brengt. Een laatste levensfase waar alleen het dierbaarste mee kan naar het verzorgingshuis.
‘‘De één neemt tientallen foto’s mee, een ander wel vijftig beren van de verzameling. Soms een muziekinstrument als een orgel en een ander vooral religieuze voorwerpen, vertelt Yvon Koopman, een van de deelnemende kunstenaars.