Kunstroute Kralingen Crooswijk | HOTSPOT BOTANISCHE TUIN

Datum/Tijd

Date(s) – 06/10/2018 – 14/10/2018
12:00 pm – 5:00 pm

Locatie
De Botanische Tuin

LIEFDE & VRIENDSCHAP
Zaterdag 13 en zondag 14 oktober, 12.00-17.00 u
Locaties:
Botanische Tuin Kralingen, Cederstraat 5 Kralingse Plaslaan 110
Pro Rege, Oudedijk 113

De laatste jaren waait er een gure wind door Nederland, die ook na het herstel van de economische crisis onverminderd onbehagen schept bij velen. Dat leidt op vele plekken tot een afnemend begrip voor de ander, een roep om een sterke leider of het kwaadaardig beschuldigen van anderen met dreigende taal, gebrek aan respect en wentelen in eigen gelijk. De hoogste tijd voor een onderzoek naar de kracht van liefde en mededogen. Tijd voor het project ‘Love is all’, één van de thema’s tijdens de kunstroute.

zondag 14 oktober 12.30 u
Overpeinzing over liefde en vriendschap door predikant Ilse Hogeweg in de kerkzaal van Pro Rege, Oudedijk 113

Overdenkingen
Tijdens het kunstrouteweekend van 13 en 14 oktober spreekt Ilse Hogeweg, predikant in Kralingen, haar voordracht met overpeinzingen over de liefde uit op een plek die voor haar heel bekend is: de kerk- zaal van het Pro Rege.
Joëlle Stapelkamp schreef 5 jaar geleden in De Ster over Ilse: ‘Vrouwelijke predikanten zijn stoffig en ouderwets. Dat is althans een veel gehoorde opvatting in de Nederlandse samenleving. Ilse Hogeweg (48), de nieuwe predikant van Protestants- Kralingen, bewijst het tegendeel. Gekleed in een strakke, paarse broek met een hip jasje erboven, lage stoere enkellaarsjes eronder en knal paarse nagellak op doet de net benoemde predikant de deur open. (…)
Ilse studeerde Theologie in Utrecht en ging vervolgens naar Leiden om daar de kerkelijke opleiding te volgen. Ze wilde van jongs af aan al theologie studeren. Ze vond het iets geheimzinnigs hebben, dat mensen kracht vonden in God, in het geloof. ‘Ik had helemaal niet de ambitie om predikant te worden. Dat was voor een vrouw destijds ook helemaal niet gebruikelijk om dat te ambiëren. Als je mij destijds had verteld dat ik nu alweer achttien jaar predikant zou zijn, was ik waarschijnlijk in lachen uitgebarsten’, vertelt Ilse.’

Exposities van volwassenen en kinderen
Een aantal gastkunstenaars stelt tijdens deze derde editie van het project werken tentoon in de kerkzaal, die handelen over de liefde. ‘Love is all’ laat werk zien van Jana Beranová, Hans van den Hooven, Bernard Metz, Pien Senders-Westerveld, Rob van der Ven, Karin de Visser en kinderen van kbs De Bavokring.

zondag 14 oktober 13.45 u
Opening Kinderkunstroute met tekeningen “Love is all” van leerlingen van de Bavo-Kring in de Botanische Tuin, Cederstraat 5

Kinderpresentatie en workshops
Naast de expositie en de voordracht is er een expositie van de resultaten in workshops van kinderen van de Kralingse katholieke basisschool de Bavokring in de Botanische Tuin Kralingen.
Daar is ook een danspresentatie met workshop van Studio 181. In de danslessen hebben de leerlingen van de oudste kindergroepen van Studio181 samen een choreografie gemaakt aan de hand van het thema ‘vriendschap’ van de Kinderboekenweek en van ‘Love is all’. Zij hebben samen onderzocht wat vriendschap en liefde voor hun betekent en hoe ze dat kunnen vertalen naar dans.

-love is all- is en project van deontmoeting.eu